Rolnik z Lubelskiego 2024
To już V edycja konkursu skierowanego do rolników zajmujących się uprawą roślin i chowem zwierząt, którzy osiągają wyróżniające wskaźniki produkcji, wdrażają innowacyjne rozwiązania i umiejętnie korzystają z funduszy unijnych. Dbałość o estetykę zagrody, osiągnięcia podczas branżowych wystaw i konkursów oraz działania na rzecz ochrony środowiska także nie są bez znaczenia.
Tegoroczna edycja rozstrzygnięta zostanie w czterech kategoriach:
- produkcja zwierzęca,
- produkcja roślinna,
- ogrodnictwo i sadownictwo,
- producent-przetwórca.
Zwycięzcy otrzymają tytuł „Rolnik z Lubelskiego 2024”. Ponadto laureaci w każdej kategorii otrzymają także statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości:
- I miejsce – 3000 zł,
- II miejsce – 2000 zł,
- III miejsce – 1500 zł
- 3 wyróżnienia po 1000 zł w każdej kategorii.
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 29 lutego 2024. Gala finałowa konkursu odbędzie się 4 kwietnia 2024.
Regulamin i wnioski do konkursu Rolnik z Lubelskiego 2024
Ekolubelskie 2024
Konkurs jest co roku przeprowadzany równolegle z „Rolnikiem z Lubelskiego”, to również V edycja wydarzenia. Inicjatywa ma na celu promowanie oraz upowszechnianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego.
Zwycięzca konkursu zostanie uhonorowany tytułem „Lubelski Ekorolnik 2024”. Laureaci otrzymają także statuetki, dyplomy oraz nagrody finansowe o wartości:
- I miejsce – 3000 zł,
- II miejsce – 2000 zł,
- III miejsce – 1500 zł,
- 3 wyróżnienia po 1000 zł.
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 29 lutego 2024. Gala finałowa konkursu odbędzie się 4 kwietnia 2024.
Regulamin i wnioski do konkursu Ekolubelskie 2024
Nasz Sołtys 2024
To druga edycja konkursu zainicjowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Konkurs ma celu umożliwienie mieszkańcom wsi docenienia swoich sołtysów, którzy są aktywnymi liderami społeczności wiejskich, efektywnie wykorzystują fundusz sołecki i dbają o rozwój swoich regionów zgodnie z potrzebami mieszkańców.
Dla laureatów nagrodzonych prac Konkursowych zostaną wręczone statuetki oraz zostaną przyznane nagrody pieniężne o wartości:
- I miejsce – 5000 zł,
- II miejsce – 4000 zł,
- III miejsce – 3000 zł,
- 10 wyróżnień o wartości 2000 zł dla każdego wyróżnionego laureata tytułu „Nasz Sołtys 2024”.
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 29 lutego 2024. Gala finałowa konkursu odbędzie się 5 kwietnia 2024.
Regulamin i wnioski do konkursu Nasz Sołtys 2024
Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO
Konkurs jest kontynuacją „Kobiety Przedsiębiorczej”, która wcześniej odbywała się pod nazwą „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” i jest to już VI jego edycja. W tym roku motyw przewodni wydarzenia to efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszeń. Uczestnicy mogą zgłaszać do 3 prac konkursowych w każdej z kategorii:
- „Zamknięte w słoiku” – w tej kategorii oceniane będą przetwory,
- „Danie mięsne”.
Finał konkursu będzie poprzedzony czterema półfinałami:
- 9 marca 2024 w Hotelu Drob w Urszulinie dla powiatów chełmskiego, krasnostawskiego i włodawski,
- 10 marca 2024 w Hotelu Marina w Nieliszu dla powiatów biłgorajskiego, hrubieszowskiego, janowskiego, tomaszowskiego, zamojskiego,
- 16 marca 2024 w Dworku Helena w Porosiukach dla powiatów bialskiego, łukowskiego, parczewskiego i radzyńskiego,
- 17 marca 2024 w Rezydencji w Szczerym Polu w Bystrzycy Nowej dla powiatów kraśnickiego, lubartowskiego, lubelskiego, łęczyńskiego, opolskiego, puławskiego, ryckiego, świdnickiego.
Podczas wymienionych półfinałów przewidziane są pokazy „Eko spiżarnia, czyli natura zamknięta w słoikach – warsztaty z Katarzyną Gubałą”. Wybierzemy się w kulinarną podróż do spiżarni pełnej naturalnych, ekologicznych przetworów. Ekspertka kulinarna z „Pytania na śniadanie” zaprezentuje metody zamykania jedzenia w słoikach, przetwory, które dodadzą nam zdrowia oraz wyjaśni, kiedy warto po nie sięgać. Nasza naturalna spiżarnia zapełni się lokalnymi warzywami, owocami oraz mięsem.
Termin przesyłania zgłoszeń upływa 26 lutego 2024.
Regulamin i wnioski do konkursu Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO